A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури і спорту Джулинської сільської ради Гайсинського району Вінницької області
ВОКС

Зустріч із політв'язнем сталінських таборів

Дата: 19.05.2024 20:21
Кількість переглядів: 11

Сьогодні, 19 травня, в Україні відзначають День пам'яті жертв політичних репресій. У Джулинській публічній бібліотеці провели захід, на який запросили колишнього політв'язня сталінських таборів, краєзнавця, художника Олексія Пилиповича Степового, який пройшов через один із найстрашніших таборів смерті – ГУЛАГ. Потяг до малювання, що проявився ще в дитячі роки, став причиною подальшої трагедії: на обгортці зошита серед інших замальовок він зобразив свиню. Хтось запитав: «А Сталіна можеш?» Поряд з свинею намалював портрет Сталіна.

15 серпня 1950 року Олексія Степового заарештували. Він потрапив до табору через карикатуру на Сталіна. Військовий трибунал виніс вирок - десять років таборів. Звинувачення: підрив авторитету державних та партійних лідерів.

Пройшов табори «Буре-Полом» у Горківській області та «Красная Глінка» в Куйбишевській області. На той час йому виповнилося 23 роки. Відбувши три із половиною роки ув‘язнення, вийшов на волю після смерті «вождя народів» у 1953 році.

Протягом усього строку перебування у таборах Олексій Пилипович писав простим олівцем портрети політв'язнів, малював пейзажі навколишньої природи, таємно вів щоденник, читав книги. Звільнившись, Олексій Пилипович повернувся у рідну Джулинку. Працював на різних роботах: у колгоспі, при Будинкові культури художником, згодом створив образотворчий гурток для дітей.

💙 День пам'яті жертв політичних репресій відзначають щорічно у третю неділю травня з метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень