A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури і спорту Джулинської сільської ради Гайсинського району Вінницької області
ВОКС

День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Дата: 08.05.2024 00:09
Кількість переглядів: 13

У Джулинській громаді вшанували пам'ять загиблих у Другій світовій війні покладанням квітів до Братської могили та Меморіалу слави. Заходи відбулися за участі голови громади Петра Швеця, його заступників, працівників сільської ради, відділів, установ та організацій села. Минулого року Верховна Рада України Законом «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановила 8 травня як День пам’яті та перемоги – єдину дату, коли Україна відзначає перемогу над нацизмом та вшановує памʼять загиблих у Другій світовій війні. 
Українці приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

Пам’ять про війну має вести не до культу перемоги, а розвивати вміння цінувати мир. Друга світова охопила значну частину планети. Участь у ній взяла 61 держава. Воєнні дії велися на  території близько 40 країн –  у Європі, північній Африці, Азії, Тихоокеанському регіоні. За різними оцінками, в тій війні загинуло від 50 до 85 мільйонів людей. Українці на боці антигітлерівської коаліції зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Мільйони українців чинили спротив зі зброєю в руках у різних регулярних арміях світу, сотні тисяч боролися в підпільних і повстанських структурах. Майже всі українські підприємства були переорієнтовані на потреби оборони. Водночас українська земля була одним із основних просторів воєнних дій, місцем масштабних битв і найзапеклішого спротиву.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень