A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури і спорту Джулинської сільської ради Гайсинського району Вінницької області
ВОКС

Виконком: про стан організації харчування у закладах освіти Джулинської громади

Дата: 21.04.2024 10:58
Кількість переглядів: 11

18 квітня 2024 року на засіданні виконавчого комітету Джулинської сільської ради розглянуто питання "Про стан організації харчування у закладах освіти Джулинської громади у 2023 році". Зокрема, начальник ВОКС Руслана Руденко прозвітувала про виконану роботу відділом та закладами загальної середньої та дошкільної освіти у 2023 році.  ІНФОРМАЦІЯ  про стан роботи щодо організації харчування у закладах освіти Джулинської територіальної громади у 2023 році

ІНФОРМАЦІЯ

про стан роботи щодо організації харчування у закладах освіти

 Джулинської територіальної громади у 2023 році

 Відділ освіти, культури і спорту Джулинської сільської ради (далі – ВОКС) реалізовував заходи щодо організації харчування у закладах освіти Джулинської територіальної громади у 2023 році відповідно до Закону України «Про освіту», “Про дошкільну освіту”, “Про повну загальну середню освіту”, на виконання Постанови Кабінету Міністрів від 24.03.2021 № 305 “Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку”, наказу Міністерства охорони здоров’я України від 05.11.2021 №2441 “Про затвердження рекомендованого Примірного чотиритижневого сезонного меню, рекомендованого для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6 (7) років в закладах освіти та інших організованих колективах на осінній період”, враховуючи вимоги наказу МОЗ України від 25.09.2020 №2205 «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти», а також відповідно до Програми організації харчування  учнів 1-11 класів закладів загальної середньої освіти, вихованців закладів дошкільної освіти Джулинської сільської ради на 2022-2025 роки, затвердженої рішенням 16 сесії Джулинської сільської ради 8 скликання від 17.12.2021 №16/25, рішення 31 сесії Джулинської сільської ради 8 скликання від 21.08.2023 №31/16 «Про встановлення плати за харчування учнів у закладах загальної середньої освіти Джулинської сільської ради у 2023-2024 навчальному році», рішення 31 сесії Джулинської сільської ради 8 скликання від 21.08.2023 №31/17 «Про встановлення плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти Джулинської сільської ради у 2023-2024 навчальному році» організовано харчування дітей та учнів закладів освіти Джулинської сільської ради.

      І.  Відповідно до розпорядження КМУ від 27.10.2023 №990-р «Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів із її реалізації у 2023-2024 роках» ВОКС розроблена Програма реформування системи шкільного харчування у Джулинській територіальній громаді на 2024-2027 роки, затверджена рішенням 34 сесії Джулинської сільської ради №34/2 від 22.12.2023.

       Наказом ВОКС від 06.11.2023 №252 затверджений план заходів із реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року у закладах освіти Джулинської ТГ. Здійснюється формування стратегічних та операційних цілей розвитку реформи системи шкільного харчування на період до 2027 року, зокрема за такими ключовими напрямами: організація якісного та безпечного харчування: закупівлі та фінансування; відновлення та модернізація харчоблоків, дотримання вимог системи НАССР; розвиток кадрового потенціалу; впровадження нових норм харчування, меню, а також формування культури здорового харчування.

     ІІ. Харчування учнів закладів загальної середньої та дошкільної освіти організовано на основі циклічного перспективного меню. Перспективне меню складається з урахуванням сезонності та наявності сезонних продуктів. Двічі на рік (на весняно-літній та осінньо-зимовий період) заклади освіти розробляють Примірне чотиритижневе меню, яке затверджує директор закладу освіти та погоджує Держпродспоживслужба.

При формування бюджету на 2023 рік враховані кошти на харчування дітей на суму 3,9 млн грн. З них ЗДО – 1,2 млн грн., ЗЗСО – 2,1 млн грн., НРЦ – 591 тис. грн.

Організація харчування в закладах дошкільної освіти здійснювалася ВОКС згідно укладених договорів з постачальниками продуктів харчування. Під час планування закупівель харчових продуктів для послуг із харчування  ВОКС дотримується встановлених МОЗ вимог щодо організації харчування, переліку харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у закладах освіти та керується нормами харчування для відповідних вікових груп  дітей.

     Плату за харчування вихованців закладів дошкільної освіти здійснює Джулинська сільська рада при співфінансуванні з батьками відповідно до пільгових категорій.

      Вартість харчування учнів ЗЗСО та вихованців ЗДО у 2023/2024 н.р. з 01.09.2023 не змінилася у порівнянні із попереднім роком.  

      У закладах загальної середньої освіти вартість харчування становила у середньому 30,00 грн на день на одного учня упродовж повного 4-х тижневого курсу харчування. У закладах дошкільної освіти вартість харчування в середньому 59,00 грн на день на одну дитину упродовж повного 4-х тижневого курсу харчування.  Плата батьків за харчування дітей у ЗДО становить 24 грн на день на одну дитину (41% вартості одного дня). Вартість харчування учнів навчально-реабілітаційного центру становить 107 грн на день.

      У закладах загальної середньої освіти Джулинської сільської територіальної громади визначені пільгові категорії дітей та учнів. Зокрема, звільнено від плати за харчування дітей пільгової категорії, яким визначено державні гарантії на безоплатне гаряче харчування відповідно до статті 56 Закону України «Про освіту»:

1) дітей-сиріт,

2) дітей, позбавлених батьківського піклування,

3) дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах,

4) дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям».

5) дітей пільгової категорії, яким визначено державні гарантії на безоплатне гаряче харчування відповідно до статті 29 пункт 11 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

6) дітей, яким визначено державні гарантії на безоплатне гаряче харчування відповідно до статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

    

  За рішенням сесії Джулинської сільської ради звільнено від плати за харчування:

1) дітей з числа внутрішньо переміщених осіб, які перебувають на території громади;

2) звільнено на 50% вартості плати за харчування учнів 1-4 класів закладів загальної середньої освіти.

3) дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, відповідно до акту обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї, затвердженого рішенням виконавчого комітету Джулинської сільської ради (абзац 6 статті 19 Закону України «Про охорону дитинства»);

4) дітей, батьки яких мають посвідчення учасника бойових дій,  безпосередньо брали участь у бойових діях у східних областях України або безпосередньо беруть участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України; 

5) дітей, які зазнали психологічного насильства внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, статус яких набув чинності згідно постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2023 №547 «Про внесення змін до Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів».

6) дітей, які відвідують заклад загальної середньої освіти в іншому населеному пункті у зв’язку з оптимізацією закладів або підвозяться з інших населених пунктів.

7) учні, які є учасниками спортивних змагань та конкурсів (у день проведення змагань).

    За рішенням виконавчого комітету звільнено від плати за харчування дітей, які виховуються в сім’ях зі складними життєвими обставинами та отримують соціальну послугу соціального супроводу в ЦНСП Джулинської сільської ради.

      Усього мають пільгу при оплаті за харчування 852 осіб. З них, 744 учнів, що становить 63% загальної кількості учнів, та 108 вихованців ЗДО (44%). Звільнені на 50% вартості плати за харчування учні 1-4 класів закладів загальної середньої освіти. Таких учнів 235, що становить 20% загальної кількості учнів ЗЗСО.

   Звільнені від плати за харчування діти пільгових категорій, а в окремих випадках - діти, які опинилися в складних життєвих обставинах, відповідно до акту обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї, ВПО, батьки, яких мобілізовані. Таких учнів 509, що становить 44%, 73 (30%) дітей ЗДО – звільнені на 100%, 35 дітей (14%) – на 50 %.

ІІІ.  Кадрове та методичне забезпечення працівників харчоблоків ЗЗСО, НРЦ та ЗДО.

     У 14 ЗЗСО громади працюють 26 працівників харчоблоків: 16 кухарів та 10 інших працівників кухні. На повну ставку працюють 7 кухарів (44%), 9 кухарів – на 0,5 ставки.

     У 12 ЗДО громади працюють 13 кухарів. На повну ставку працюють 12 кухарів (92%), 1 кухар – на 0,75 ставки.

    9 ЗЗСО, що становить 64%, та 5 ЗДО (42%)  мають у штаті сестер медичних. Іншими закладами освіти (5 шкіл та 9 дитсадків) укладено угоди із ЦПМСД Джулинської сільської ради.

    12 кухарів шкіл (75%) та 4 кухарів ЗДО  (31%) мають відповідну освіту. Тому постає питання здобуття працівниками харчоблоків фахової освіти або проходження професійного навчання. У 2023 році підвищив кваліфікацію лише 1 кухар ЗЗСО.

        У вересні 2023 року обласною військовою адміністрацією спільно з Проєктним офісом реформи системи шкільного харчування рекомендовані  безкоштовні сертифіковані ресурси для підвищення професійності та інституційної спроможності залучених до організації харчування у  закладах освіти посадовців - курси на платформі  Prometheus.

       У закладах освіти громади такі курси пройшли  26 працівників (керівники та медичні сестри) пройшли курси «Шкільне харчування: зміни, досягнення та виклики», організоване на платформі Прометеус та отримали відповідні сертифікати. Зокрема, 8 працівників пройшли курс “Публічні закупівлі: від теорії до практики”, 8 – онлайн-курс «Публічні закупівлі: управління та оцінка ефективності”, 23 - базовий курс “Практичні аспекти виконання закладами вимог харчового законодавства», 23 - поглиблений курс “Впровадження у харчоблоках закладів освіти процедур, заснованих на принципах НАССР”.

Працівники закладів освіти мають можливість ознайомитися на платформі про здорове харчування у школах «Знаїмо» – znaimo.gov.ua,  що є частиною реформи системи шкільного харчування, яка відбувається в Україні за ініціативи першої леді Олени Зеленської, з інформацією про реформу, нормативно-правовою базою, навчальними матеріалами, підказками про реформу тощо, а також інформацією про онлайн-курс практичних аспектів впровадження вимог харчового законодавства у харчоблоках закладів освіти.

На сайті ВОКС Джулинської сільської ради наявні розділи «Харчування» та «ХАССП», які містять нормативно-правову базу, а також рішення місцевого ОМС про порядок харчування у закладах освіти громади. Окрім того, на сайті ВОКС наявні покликання на методичні порадники від DECIDE. 

ІV. Питання організації харчування перебуває на постійному контролі ВОКС.

    Щоквартально здійснюється аналіз виконання норм харчування у ЗДО та ЗЗСО, підсумки якого розглядаються на нарадах керівників ЗЗСО, НРЦ та ЗДО, а також Раді освітнього округу Джулинської ТГ. Зокрема, у І кварталі 2024 року виявлено, що переважно харчування дітей здійснювалося наближено до норм, було раціональним, збалансованим, різноманітним. Вимагає покращення забезпечення харчування сезонними овочами, а також збільшення у раціоні кількості м’яса, м’ясопродуктів, молока і кисломолочних продуктів, фруктів.

      З метою забезпечення дітей якісним, безпечним та збалансованим харчуванням, збереження здоров’я здобувачів освіти, запобігання виникненню у них захворювань органів травлень відділом освіти, культури і спорту здійснювався моніторинг організації харчування у ЗДО громади. Зокрема, виявлено, у закладах освіти громади своєчасно, відповідно до вимог, складають примірне двотижневе меню на сезонні періоди, яке погоджують із Бершадським управлінням Держпродспоживслужби. Частота та обсяг завозу продуктів харчування і продовольчої сировини залежала від терміну їх реалізації та кількості дітей, які відвідують заклади. Умови  зберігання продуктів відповідають нормам. Харчоблоки  відповідають санітарно-гігієнічним вимогам, забезпечені технологічним обладнанням, мийними та дезінфікуючими засобами, проточною гарячою водою, посудом. Персонал харчоблоків закладів освіти має спеціальний одяг – халати, фартухи, косинки. Комори, овочесховища, де зберігаються продукти харчування, оснащені необхідним обладнанням, інвентарем, ваговими приладами, мірною тарою тощо. У приміщеннях дотримуються санітарних норм і правил, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я від 23.03.2016 №234. В усіх закладах дошкільної освіти при організації харчування дітей вирішувалися завдання щодо режиму харчування, розподілу їжі за калорійністю, якістю харчування, дотримання технології приготування  страв, виконання  норм харчування, виховання культурно-гігієнічних навичок у дітей, складання меню, вітамінізації страв, ведення документації та дотримання нормативно - інструктивних документів, співпраці з батьками.

  Керівниками закладів  освіти Джулинської сільської ради у 2023/2024 навчальному році:

1) видані відповідні накази про організацію харчування учнів у закладах освіти, призначені відповідальні особи за організацію харчування, затверджено режим та графіки харчування учнів, графіки чергування педагогів у обідній залі їдальні.  

2) вжиті невідкладні заходи для створення необхідних безпечних умов щодо організації харчування учнів відповідно до нового Санітарного регламенту закладів освіти.                                                          

3) здійснюються заходи щодо функціонування принципів системи НАССР.                                                                                                          

4) забезпечено чіткий щоденний облік дітей, які потребують безоплатного гарячого  харчування;                                                 

5) організоване повноцінне, безпечне і якісне харчування дітей: замовлення і прийняття до закладу безпечних і якісних продуктів харчування та продовольчої сировини в необхідній кількості, додержання умов і термінів їх зберігання, технології виготовлення страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоків, виконання норм харчування тощо.                                                                                                                                                                             

6) здійснюється дієвий контроль за кількістю та якістю продуктів харчування, які надходять до закладу освіти, відповідно до вимог технічної, якісної характеристики продуктів харчування, станом їх зберігання.

    На постійному контролі ВОКС перебуває питання забезпечення питного режиму.  У ЗДО “Малятко” с.Дяківка у 2023 році було проведено роботу щодо очищення та поглиблення джерела водопостачання за кошти сільської ради. На даний час вода наявна в достатній кількості, лабораторне дослідження води показало, що вода відповідає нормам.

    У листопаді 2023 року у Дяківській гімназії встановили фільтр для очищення води зі системою зворотного осмосу. Ecosoft Robust 1000 - це компактний високопродуктивний фільтр, який ефективно очищає воду від 99,9% всіх домішок, включаючи віруси та бактерії.

    На даний час у Ставківській, Дяківській та М’якохідській гімназіях, у Джулинському, Ставківському, Берізкобершадському ЗДО встановлено фільтри для очищення води.

    Заклади забезпечені необхідним набором посуду. Зокрема, у листопаді 2023 року у школи та дитсадки громади придбано новий посуд (на виконання рекомендацій Держпродспоживслужби).

    У 2023 році здійснено лабораторні дослідження питної води, забезпечено та профінансовано за кошти сільської ради медичні огляди працівників, придбано мийні та дезінфікуючі засоби.

  Технологічне обладнання шкільних їдалень у робочому стані. Проте є нагальна потреба у капітальних ремонтах приміщень їдалень Чернятської гімназії, ЗДО с.Джулинка, а також встановленні витяжок у харчоблоках.   

     V. У рамках реалізації спільного з Міжнародним надзвичайним фондом допомоги дітям при ООН (ЮНІСЕФ) проєкту щодо надання грошової допомоги опорним закладам загальної середньої освіти у 2023 році  для харчоблоку Шляхівського ліцею придбано сушку для посуду, 3 столи для видачі готових страв, 8 столів для розробки сировини, 9 столів для обідньої зали. Для харчоблоку Джулинського ліцею придбано жарову шафу, дві шафи для хліба та шафу для одягу персоналу. Загальна сума закупівель для кожного закладу становить по 73 140 грн.

    Тернівська гімназія Джулинської сільської ради, у якій найбільша кількість внутрішньо переміщених дітей, за результатами відбору бере участь у Всесвітній продовольчій програмі ООН, організованій спільно з Міністерством освіти і науки України, - покращення харчування учнів початкової школи за рахунок співфінансування шкільного харчування у школах Вінницької області з січня по червень 2024 року.

   VІ. Відділом освіти, культури і спорту Джулинської громади у листопаді 2023 року організовано роботу щодо проведення атестації робочих місць кухарів їдалень за умовами праці у дев'яти закладах загальної середньої освіти. ТОВ "АСПО ЛТД" м.Вінниця проведено санітарно-гігієнічні дослідження факторів виробничого середовища і трудового процесу для кухарів. За результатами атестації кухарі матимуть право на щорічну додаткову відпустку тривалістю до чотирьох календарних днів, яку їм установлюють за результатами атестації, а також інші пільги та компенсації.

   VІІ.  Відділом освіти, культури і спорту сільської ради здійснено повірку термометрів, які використовують заклади загальної середньої та дошкільної освіти громади. Послуги з повірки 79 скляних рідинних термометрів надав ДП "Вінницький науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації". Відповідно до програм передумов безпеки харчових продуктів (ХАССП) термометри відносяться до обладнання, робота якого за результатами оцінки ризику є критичною для безпечності харчових продуктів.

     Заклади загальної середньої освіти Джулинської сільської ради отримали плакати, які надало Представництво Дитячого фонду Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ) для розміщення у шкільних їдальнях, з метою підвищення обізнаності дорослих і дітей щодо впровадження здорових харчових звичок. Інформаційна кампанія щодо реалізації широкого спектру заходів для популяризації шкільної реформи харчування та здорової харчової поведінки серед дітей шкільного віку і їхніх батьків/опікунів проходять на виконання листа Міністерства освіти і науки України від 03 листопада 2023 року № 1/17311-23.

       25.05.2023 ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій здійснено позаплановий захід державного нагляду – обстеження Хмарівської філії Джулинського ліцею та Теофилівської філії Шляхівського ліцею імені Г.Й. Кузика з питань дотримання вимог санітарного законодавства.  З метою усунення виявлених під час заходу державного контролю порушень законодавства надано приписи із зауваженням, які вчасно усунено.

       14.02.2024 ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області залучено фахівців та здійснено комісійне обстеження Джулинського ліцею Джулинської сільської ради, закладу дошкільної освіти (ясла-садок) «Веселка с.Джулинка, закладу дошкільної освіти (дитячий садок) «Малятко» с.Ставки з питань дотримання санітарно-гігієнічних вимог при організації харчування, впровадження НАССР, дотримання норм харчування та надано відповідні рекомендації при виявлені порушення.

     10 листопада 2023 року в онлайн-режимі відбулася зустріч працівників дитсадків із представниками Держпродспоживслужби. Заступник начальника відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Гайсинського ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Юлія Покотило розглянула питання попереження захворювання на вірусний гепатит А, а головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів Юлія Сисюк акцентувала увагу на вимогах щодо реалізації системи НАССП у закладах дошкільної освіти.

     18 жовтня 2023 року відбулася на онлайн-нараді відділу освіти, культури і спорту із керівниками закладів загальної середньої освіти актуальним було питання про стан упровадження системи безпеки харчових продуктів (ХАССП) у закладах ЗСО громади та усунення порушень вимог законодавства про харчові продукти Гайсинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

 

Начальник відділу освіти, культури і спорту                       Руслана РУДЕНКО

 

    

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень