A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури і спорту Джулинської сільської ради Гайсинського району Вінницької області
ВОКС

ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА відділу освіти, культури і спорту Джулинської сільської ради щодо виконання Плану заходів із військово-патріотичного виховання  дітей та молоді у 2023 році

Дата: 22.11.2023 22:35
Кількість переглядів: 33

Складовою системи національного виховання є військово-патріотичне, що передбачає вироблення високого ідеалу служіння народові, готовності до трудового та героїчного подвигу в ім'я процвітання Української держави. Воно покликане формувати громадянина-патріота, виробляти у нього глибоке розуміння громадянського обов'язку, готовність у будь-який час стати на захист Батьківщини, оволодівати військовими і військово-технічними знаннями, спонукати до фізичного самовдосконалення, а також вивчати бойові традиції та героїчні сторінки історії українського народу, Збройних Сил України.

 

Військово-патріотичне виховання — цілеспрямований, організований процес формування готовності дітей та учнівської молоді до строкової військової служби в Збройних Силах України.

Його зміст регламентується відповідно до положень Конституції України, Законів України «Про освіту», «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті», «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років», Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді, Постанови Верховної Ради «Про відзначення пам’ятних дат та ювілеїв у 2023 році» та інших нормативно-правових актів, розпоряджень сільського голови щодо проведення заходів до державних свят, а також на основі аналізу стану виховного процесу в ЗЗСО освітнього округу Джулинської територіальної громади.             

Упродовж  2023 року діяльність відділу освіти, культури і спорту, а також закладів освіти та культури Джулинської сільської ради була спрямована на реалізацію військово-патріотичного виховання здобувачів освіти, як одного із важливих напрямків освітньої галузі в умовах повномасштабної війни Росії проти України. Аналіз стану розвитку освітнього процесу закладів загальної середньої та закладів дошкільної освіти територіальної громади дає підстави визначити, що відділ освіти, культури і спорту, педагогічні колективи закладів освіти у тісній співпраці із закладами культури, органами місцевого самоврядування, депутатським корпусом проводили цілеспрямовану роботу щодо реалізації основних напрямів державної політики у вихованні патріотизму у дітей та учнівської молоді.     

         У 8 закладах загальної середньої освіти та 5 філіях, НРЦ, 12 закладах дошкільної освіти приділяється належна увага утвердженню у свідомості й почуттях здобувачів освіти патріотичних цінностей, формуванню поваги до Конституції України, законів, державної символіки, військово-історичного минулого нашої держави.

         Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 20 січня 2021 року №37-р «Про заходи з увічнення пам'яті захисників України на період до 2025 року», відповідних наказів ВОКС, з метою патріотичного виховання учнівської молоді, героїзації осіб, які віддали життя за незалежність України, вшанування їх пам`яті учнівськими та педагогічним колективами закладів освіти, відділом освіти, культури і спорту Джулинської сільської ради реалізовано План заходів на 2023 рік за підтримки органів місцевого самоврядування, Молодіжної та Учнівської рад.

         З метою увічнення пам’яті захисників України у Джулинській ТГ відкрито Алею Слави, присвячену пам'яті Захисників України, які віддали своє життя за Незалежність України. У пам'ятних заходах брали участь родини загиблих Захисників України, представники громадськості, колективів, установ та організацій громади, депутатський корпус, військові. Сільський голова Петро Швець зустрівся з батьками, дружинами та дітьми загиблих Героїв. Спільно відвідали могили усіх загиблих Захисників сіл громади, поклали квіти, вшанували пам'ять про воїнів хвилиною мовчання. До заходів активно долучаються учні закладів освіти.   

     Організовано автопробіг пам'яті Захисників-земляків, які віддали життя у боротьбі за незалежність України. Колона з патріотичною символікою курсувала селами громади за маршрутом: Ставки, Берізки, Теофілівка, Шляхова, Тернівка, Тирлівка, Чернятка, М'якохід, Джулинка. В автопробігу брали участь голова громади Петро Швець, працівники сільської ради, закладів освіти та культури, воїни та родини Захисників, учні старших класів. Учасники автопробігу поклали квіти до могил усіх загиблих захисників України із Джулинської громади.

    У Ставківській гімназії відкрито меморіальну дошку загиблому воїну-односельчанину Паланичку Миколі Миколайовичу http://surl.li/ncxkw

         У планах виховної роботи закладів загальної середньої та дошкільної освіти передбачено тематичні тижні, спрямовані на розвиток національно-патріотичних почуттів, вшанування держаних та пам'ятних дат в історії нашої держави, Вінницької області та сіл територіальної громади:  «Соборна моя Україно!», «Вшановуємо пам'ять Героїв Крут» (січень), «Слава Героям Небесної Сотні», «Революція Гідності у серцях українців», «Учасники АТО/ООС – героїчні побратими» (лютий), «Героїчними стежками визволителів рідного села від нацистів», «Переможний березень 1944 року» (березень), «День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні», «Джура – козацький помічник» (травень), «Слава Захисникам і Захисницям України!» (жовтень), «Заряджені Гідністю та жагою Свободи»(листопад), «Збройні Сил України на захисті рідної землі» (грудень).

       Працівники закладів дошкільної освіти формують у дітей почуття патріотизму та національної гідності під час проведення виховних заходів із циклу «Ми віримо у Перемогу України!» Особливу увагу приділяють проведенню загальнонаціональної Хвилини Мовчання, вшановуючи пам'ять усіх загиблих внаслідок збройної агресії росії проти України.

ШИРШЕ ПРО ЗДО

Школярі беруть активну участь у проведенні урочистостей з нагоди відзначення державних та пам'ятних дат: День пам'яті захисників України (29 серпня), День Українського козацтва, День захисників та захисниць України, яке цьогоріч вперше відзначали 1жовтня, День звільнення України від нацистів (28 жовтня) тощо. Відділом освіти, культури і спорту, працівниками закладів освіти і культури підготовлено виховні заходи, виготовлено вітальні листівки для вручення захисникам України.

       У закладах освіти громади проводяться години спілкування, тематичні лінійки, Уроки мужності, Уроки звитяги: «В єдності наша сила», «З відданістю Україні в серці», «Герої завжди поміж нас», «Пам'ять серця», «Сила нескорених», «Всім серцем любіть Україну свою», «За честь! За славу! За народ!», «Україна – територія гідності та свободи», «Герої не вмирають», «І пам’ятає світ врятованих», «Вони помирали, щоб жила Україна», «Тернистий шлях до свободи»,   «Пам'ять – це наша совість, біль, наша гордість».

      Важливе місце у військово-патріотичному вихованні дітей та учнівської молоді належить  Всеукраїнській дитячо-юнацькій військово-патріотичній грі «Сокіл» («Джура»), плани заходів якої реалізовуються упродовж навчального року та охоплюють усі вікові категорії здобувачів освіти: молодшу, середню і старшу.

     5 травня 2023 року на базі Джулинського ліцею Джулинської сільської ради відбувся територіальний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Участь взяли команди (рої) старшої вікової групи:

рій «Патріот» Джулинського ліцею,

рій «Побратими» Шляхівського ліцею,

рій «Чайка» Серединського ліцею,

рій «Непереможні терни» Тернівського ліцею,

рій «Богунці» Чернятського ліцею. Кожна із 5 команд (роїв) підготувала свою атрибутику: назву рою, прапор, емблему, гасло, форму.

     Військово-патріотична гра включала у себе різні конкурси та етапи:

змагання «Впоряд» – рух учасників строєм, виконання стройових вправ та похідної пісні, конкурс «Саперна підготовка» - на вправність та швидкість знаходження мін на відкритій місцевості; змагання  «Рятівник» - надання допомоги потерпілому, транспортування із зони «бойових дій»; у конкурсі «Стрільба» з пневматичної гвинтівки учасники змагань показали свої вміння у стрільбі по мішені. Уміння долати природні та штучні перешкоди рої показали на етапі «Смуга перешкод». Також демонстрували злагоджену командну роботу та відмінну фізичну підготовку. Конкурс «Метання гранат» показав точність влучання учасників у задані цілі. Історична вікторина «Відун» для знавців історії козацтва, історії українського війська з найдавніших часів і до наших днів.    

       За підсумками територіального етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») першість отримав рій «Побратими» Шляхівського ліцею, ІІ місце посів рій «Патріот» Джулинського ліцею, ІІІ - рій «Богунці» Чернятського ліцею та рій «Непереможні терни» Тернівського ліцею, ІV - рій «Чайка» Серединського ліцею. Призери та переможці отримали грамоти від відділу освіти, культури і спорту Джулинської сільської ради, а рій «Побратими» Шляхівського ліцею - перехідний кубок переможця. У 2024 році планується проведення територіального етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») у трьох вікових категоріях: молодшій, середній і старшій. Курені та рої, які здобудуть перемогу, братимуть участь в обласному етапі.

           Відділ освіти, культури і спорту Джулинської громади за підтримки Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді та Вінницького обласного центру туризму, спорту, краєзнавства та екскурсій (ВОЦТСКЕ) проводив фестиваль-огляд «Ватра», присвячений Дню Героїв за темами «Слава Героям», «Звитяга Нескорених», «Квітуча моя Україно», «Україна назавжди», що розкривають бачення майбутнього України (наказ ВОКС №96-од від 21.04.2023). До участі у Фестивалі запрошено рої Джулинської громади усіх вікових груп куренів Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). На ВОКС надійшло 7 заявок від педагогічних колективів п’яти ліцеїв (Джулинського, Шляхівського, Чернятського, Серединського, Тернівського) та двох філій Джулинського ліцею: Берізкобершадської та Хмарівської. Фестиваль-огляд розкрив мистецькими засобами героїку російсько-української війни та мрію про Україну після Перемоги над ворогами. Відеоролики юних патріотів сповнені духу оптимізму, віри в щасливе майбутнє і нашу Перемогу, захопленням Україною, українцями та воїнами ЗСУ, прославляють захисників України, надихають на майбутні звитяги.

    У закладах освіти громади активно реалізовуються завдання Національної стратегії з оздоровчої рухової активності в Україні на період до 2025 року «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація», Рекомендації щодо стратегічного розвитку фізичного виховання та спортивної підготовки учнівської молоді, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 15 лютого 2021 року №194, Загальнонаціонального проєкту фізичного виховання школярів «Пліч-о-пліч зі спортом» (за ініціативою Президента України В.Зеленського). Упродовж І семестру 2023-2024 навчального року Регламенту проведення «Фізкультурно-оздоровчих заходів Вінницької області «Ліга активних учнів та учениць здорової України», на виконання Календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів Вінницького обласного Комітету фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України та з метою підвищення рівня організації спортивно-масової, фізкультурно-оздоровчої роботи в закладах загальної середньої освіти Джулинської сільської ради систематично організовуються  рухові активності для таких груп учнів: 1-4, 5-7, 9-11 у рамках Учнівської Гімназіади, «Ліги активних» та «Шкільних ігор».

     У закладах освіти учителями «Захисту України» організовано для здобувачів освіти показ документального кіно про героїчний захист міст України  «Слава ЗСУ».   https://dvoks.gov.ua/news/1683502272/

      Учні ліцеїв та гімназій брали активну участь у всеукраїнських акціях та конкурсах, проєктах військово-патріотичного спрямування. Реалізовано територіальний дослідницько-пошуковий проєкт національно-патріотичного спрямування «Вічна слава Захисникам Української держави – нашим землякам».

Учасники загальнотериторіального волонтерського проєкту «Великодній оберіг Воїну, щоб мир зберіг» спільно з педагогічними працівниками виготовили великодні обереги для Захисників та Захисниць України власними руками, додали смаколиків, малюнки, вироби власними руками.

       Упродовж травня-серпня 2023 року проходила благодійна акція юних патріотів «Творимо добрі справи заради Перемоги України!»: юні джури упродовж травня-серпня упорядковували Братські могили, могили захисників України, які полягли у російсько-українській війні за Незалежність нашої держави, малювали малюнки для воїнів, писали листи захисникам, збирали матеріали про земляків, яких мобілізували на війну.

       Бібліотеками закладів освіти упродовж Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек було презентовано книжкові виставки, тематичні полички та викладки з тем: «Незламна осінь. Віримо. Читаємо», «Я не хочу війни!»,

«Дякуємо Захисникам та захисницям ", «Українці - нація героїв», «Герої Джулинської громади».

       Активною є участь школярів у Всеукраїнських флешмобах та обласних благодійних акціях: «Смілива гривня», «Благородне серце Вінниччини разом з ЗСУ», «Жовта стрічка», «Слава Україні! Героям Слава!», патріотичному віршованому флешмобі «Я знаю - ти мене почуєш...», патріотичному віче «Ангели пам'яті», Уроці пам'яті «Герої рідного краю» тощо. У всіх закладах освіти підготовлено та проведено презентацію експозицій та тематичних куточків у рамках Всеукраїнського національно-патріотичного  проєкту «Місце шани і вдячності» за розділами «Вони поклали життя за нас із вами», «Доки живемо – пам’ятаємо»,  «Героїв Україна пам’ятає!».

Упродовж звітного періоду школярі активно співпрацювали із учасниками бойових дій, російсько-української війни, учасниками АТО/ООС. Учителі предмета «Захист України», педагогічні колективи, керівники гуртків «Джура», бібліотекарі проводять зустрічі, акції, конкурси, виставки тематичних добірок, квести, флешмоби, воркшопи військово-патріотичного спрямування тощо: військово-спортивне свято «Лицар освітнього закладу», «День захисника України», «Ми-нащадки козаків», «Іван Богун – героїчні сторінки Вінниччини».

У закладах освіти розміщено патріотичні куточки на честь загиблих учасників антитерористичної операції та Героїв Небесної Сотні. Активно здійснюється волонтерська робота по догляду за могилами загиблих військовослужбовців та помірна допомога їхнім сім’ям, за пам'ятними знаками  та Могилами періоду Другої світової війни.

У закладах освіти на громадських засадах функціонують гуртки національно- та військово-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді: «Паросток», «Пошук», «Факел», «Пам’ять», діяльність яких спрямована на збір інформації про учасників війни, загиблих захисників України, вивчення героїчного минулого нашої держави. У закладах освіти створено експозиції, куточки, присвячені героїзмові українських воїнів.

 У шкільних бібліотеках діють постійно діючі виставки літератури «Великі українці», «Герої серед нас», інформаційні експозиції «Україна – Незалежна держава»,  «Запалімо свічу пам’яті».

            Вихованню любові до рідного краю, вивченню його історії, традицій, звичаїв, обрядів сприяє оформлення кімнат народознавства, українських світлиць, куточків краєзнавства, музеїв тощо. З метою удосконалення  діяльності музеїв при закладах освіти та підвищення їх ролі, як осередків історичної освіти й військово-патріотичного виховання учнівської молоді, педагогічними працівниками розроблено зміст екскурсій та підготовлено учнів-екскурсоводів (Берізкобершадська філія, Серединська, Тернівська гімназії, Шляхівський ліцей, який визнано зразковим).

          Реалії сьогодення визначили пріоритетні напрями роботи з військово-патріотичного виховання дітей і молоді. Методичне об’єднання заступників директорів з виховної роботи та педагогів-організаторів у 2023 році працює за кейсом «Формування громадянина-патріота – майбутнього Захисника України».

На допомогу педагогічним працівникам на сайтах шкіл започатковано тематичну рубрику «Нормативно-правова база з національно-патріотичного виховання».

Заходи національно-патріотичного спрямування, що проходять у Джулинській ТГ, висвітлюються у засобах масової інформації, соціальних мережах, сайті відділу освіти, культури і спорту.

Реалізація плану заходів щодо військово-патріотичного виховання здобувачів освіти розглядається на нарадах керівників ЗЗСО, Раді освітнього округу, Методичній раді та узагальнюється відділом освіти, культури і спорту Джулинської сільської ради у звітах, інформаціях та наказах.

Військово-патріотичне виховання дітей та учнівської молоді – один із пріоритетних напрямків діяльності відділу освіти, культури і спорту, педагогічних та учнівських колективів ЗЗСО Джулинської громади.

         Тільки у тісній співпраці з органами місцевого самоврядування ми зуміємо створити необхідні умови для реалізації завдань військово-патріотичного виховання, виховати достойну зміну, здатну стати на захист Української держави в умовах викликів сьогодення.

 

КУЛЬТУРА

На рівні із системою освіти велика роль у процесі формування ідеології патріотизму у молодого покоління належить також закладам культури різного мистецького та освітянського спрямування.

Метою військово-патріотичного виховання є формування у молодого покоління високої патріотичної свідомості, почуття любові до України, пошани до видатних вітчизняних історичних діячів, готовності до виконання громадянських і конституційних обов'язків.

У закладах культури, бібліотеках, школі мистецтв Джулинської сільської ради проводяться заходи щодо формування у жителів громади  розуміння і сприйняття української ідеї, сприяння розбудові державної незалежності, засвоєння національних цінностей: української культури, мови, прищеплення шанобливого ставлення до історичної пам’яті, військово-патріотичне виховання тощо.

  • 18 листопада у Ставківському закладі культури відбулася година пам’яті "Життя – Україні, честь - собі", приурочена односельчанину, полковнику Макарчуку Олегу Пилиповичу, який загинув від ворожої ракети у Вінниці, виконуючи військовий обов'язок.
  • З нагоди 79-ої річниці звільнення України від фашистських загарбників у закладах культури вшанували пам'ять земляків покладанням квітів до Братської могили, меморіалу слави та пам'ятного знаку танкістам. Вшанували пам’ять тих, хто захищав наш край, хто боронив його та звільняв від нацистської навали. Ми пам’ятаємо тих, хто у 1944 році ціною власного життя зупинив фашизм.
  • 15 жовтня на центральному стадіоні села Джулинка відбувся футбольний турнір пам'яті наших земляків, Героїв-захисників Владислава Касумова та Захара Лялюка. На заході були присутні батьки, рідні та друзі наших Героїв.
  • Відповідно до Указу Президента України від 13 квітня 2023 №218 за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України Андрій Соляр із М’якоходу нагороджений орден «За мужність» III ступеня (посмертно). З цієї нагоди у громаді організували урочисті заходи, на які запросили матір Ніну Анатоліївну, синів Володимира та Максима, родину Героя, односельчан, учнів та вчителів місцевої школи. Хвилиною мовчання вшанували світлу пам’ять Героя. Не залишила нікого байдужими презентація світлин про життєвий шлях Андрія та відео його військових днів, а також тематична експозиція про Героя-захисника, які підготували працівники культури та бібліотек Джулинки та М’якоходу.
  • 01 жовтня 2023 року, у День захисників та захисниць України, Чернятською філією Джулинського ЦКД організований волейбольний турнір у рамках соціального проєкту «Активні парки – локації здорової України». Зустрічалися команди Тернівки, М’якоходу, Чернятки та Джулинки. Почесним уболівальником турніру став захисник-односельчанин Микола Миколайович Хоцько, який був на турнірі з родиною. Усі команди були нагороджені грамотами Джулинської сільської ради та пам’ятними спортивними статуетками.
  • 29 вересня 2023 року в адміністративному центрі Джулинської громади відбулися заходи до Дня захисників та захисниць України, у яких брали участь захисники України, батьки загиблих Героїв, волонтери, працівники сільської ради та структурних підрозділів, депутати громади та жителі села. Надзвичайно хвилюючою була частина заходу, коли поіменно згадували імена Героїв Джулинської громади, які віддали життя за Україну.
  •  з метою національно-патріотичного виховання молоді, збереження та розвитку етнографічної і культурної спадщини Вінниччини, Джулинська громада 26.08.2023 взяла  участь в обласному мистецькому проєкту «Колосок до колоска…(Золото обжинкової квітки)».
  • 05 серпня 2023 року на стадіоні села Джулинка відбувся перший ветеранський футбольний турнір на Кубок пам’яті колег-футболістів, які відійшли у вічність, Валерія Вдовиченка та Олександра Коваля. Участь у турнірі брали чотири ветеранські команди із Джулинки, Красносілки, Кодими (Одеської області) та Чорнобаю (Черкаської області). Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували світлу пам'ять друзів, які вже покинули цей світ, а також Героїв-захисників, які віддали своє життя заради майбутнього України, захищаючи незалежність та територіальну цілісність нашої країни.
  • Упродовж 27-31.07.2023 у Джулинській громаді проведені заходи до Дня Української Державності, дотримуючись обмежень, пов’язаних з дією правового режиму воєнного стану.  Закладами та установами Джулинської сільської ради використовувалися матеріали, розроблені тези, сценарний план проведення заходу, розроблених Центральним міжрегіональним відділом Українського інституту національної пам’яті. Інформація про проведені заходи, інформаційно-просвітницькі матеріали, підготовлені УІНП, висвітлено на офіційному вебсайті відділу освіти, культури і спорту Джулинської сільської ради, сторінках соціальної мережі «Фейсбук», у групах відділу освіти, культури і спорту, Джулинської публічної бібліотеки та філій.
  • 18 липня 2023 року у Джулинській громаді відбувся територіальний етап Всеукраїнської церемонії «Свято Олімпійського прапора» з нагоди проведення XVII літнього Європейського юнацького олімпійського фестивалю 2023 року у м. Марибор (Словенія). У заходах брали участь представники Відділення Національного олімпійського комітету у Вінницькій області: Сергій Пліхта - виконавчий директор, Вадим Адамчук - учасник перших юнацьких Олімпійських ігор; Аліна Мельник - фахівець із роботи з федераціями та асоціаціями ГО Відділення НОК України у Вінницькій області. Гості з Вінниці привезли Олімпійський прапор, книги про олімпійські види спорту, спортивні футболки, кубки, медалі та дипломи з олімпійською символікою. 
  • 28 червня, у День Конституції України, жителі Джулинської територіальної громади підтримали родину Владислава Недобійчука із Джулинки! Понад 100 учасників нашої громади долучилися до патріотичної акції на підтримку нашого земляка, військовополоненого Владислава Недобійчука (НГУ «Кінолог») та гарнізону МАРІУПОЛЬ. 
  • 03.06.2023 відбувся щорічний велозаїзд за маршрутом "Джулинка - Чернятка". Цьогоріч його приурочили до Дня вшанування пам'яті дітей, які загинули під час війни. Біля Чернятського закладу культури майже півсотні учасників вшанували пам'ять дітей хвилиною мовчання. Біля тематичної експозиції розмістили м'які іграшки, запалили лампадки, полинули думками у молитві... Спільне виконання Державного Гімну України, патріотичної пісні "Червона калина" ще більше згуртувало учасників навколо спільної і такої бажаної мети - Перемоги України над ворогом!
  •  8 травня 2023 року в усіх закладах, установах освіти та культури Джулинської громади організовані заходи щодо відзначення Дня пам’яті та примирення, Дня 78-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1941 років.
  • Проведена інформаційна, комунікативна робота, спрямована на підвищення обізнаності учасників і цільової аудиторії про передумови та перебіг Другої світової війни, визначний внесок Українського народу в перемогу над нацизмом, геополітичні наслідки цієї війни й уроки для світу в контексті нинішнього повномасштабного вторгнення путінської росії в Україну.
  • У Серединському ліцеї ім. В.М.Думанського відбулися територіальні заходи до Дня Героїв Небесної Сотні. Тут на фасаді будівлі розміщено меморіальну дошку Герою Небесної Сотні Олександру Царьку, якому Указом Президента України №890/2014 від 21 листопада 2014 року присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень