Держпродспоживслужба: інформація щодо реформи шкільного харчування
У 2020 році Україна зробила крок до здорового майбутнього, розпочавши реформу системи харчування у закладах освіти. Це не просто зміна меню – це справжня трансформація, яка має торкнутися кожної ланки ланцюжка: від закупівель продуктів до формування здорових звичок у дітей. З ініціативи першої леді Олени Зеленської реформа має на меті не лише нагодувати дітей смачно, а й зробити їх здоровішими та щасливішими. Нові технології, сучасне обладнання, свіжі продукти та збалансоване меню – ось ключові інгредієнти цієї трансформації. Але найголовніше – це зміна ставлення до їжі. Реформа прагне навчити дітей розуміти що таке здорове харчування та зробити його невід’ємною частиною їхнього життя. Адже щасливе та здорове суспільство починається зі щасливої та здорової дитини!
Перші зміни в реформі харчування вже впроваджено, і його позитивні результати ми вже бачимо. Найприємнішим для батьків було впровадження безкоштовного харчування учнів початкових класів у всіх закладах освіти з жовтня 2024 року. В поточному році ця програма теж діє. Відповідно до постанови КМУ КМУ №305 «Про запровадження норм Порядку організації харчування у закладах освіти» безоплатним харчуванням забезпечується пільгова група дітей: діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (групах); діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям ”; учні закладів освіти, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також діти із сімей, евакуйованих із зони відчуження; діти з числа внутрішньо переміщених осіб; діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів; діти з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”; особи інших категорій, визначених законодавством та/або рішенням органу місцевого самоврядування.
До останньої групи рішенням Джулинської сільської ради включили дітей, що підвозяться до шкіл із інших сіл, та дітей, які є учасниками спортивних змагань, що проводяться на базі опорного ліцею. Слід відмітити, що це єдина громада в районі, яка це запровадила.
Є низка умов, за яких учні можуть отримати безоплатне харчування. Зокрема, це можливо:
- якщо є документи, які засвідчують право безоплатно харчуватися;
- стільки разів на день, скільки визначено режимом у конкретних садку, школі чи іншому закладі освіти;
- тільки в робочі дні.
Учні не можуть отримати компенсацію (звісно, якщо інше не буде визначено законодавством), якщо:
- не відвідували заклад освіти, де вчаться;
- перейшли на індивідуальну чи дистанційну форму здобуття освіти;
- змушені вчитися дистанційно через надзвичайні ситуації, у тому числі карантин.
Харчування відіграє серйозну роль в питанні повноцінного розвитку і зростання школярів. Воно не тільки сприяє загальному зміцненню організму дітей, але також може впливати на їхню працездатність і успішність. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі не лише вберігають дитину від численних хвороб, а й роблять її бадьорішою і уважнішою. Їжа у школі має бути не тільки корисною, але й смачною, різноманітною та безпечною. Новацій має зазнати не тільки склад шкільного меню та рецептури приготування, але й форми організації харчування, рекомендації до обладнання харчоблоків та роботи з постачальниками, а також підходи у формуванні культури здорового харчування у школярів, як наскрізної компетенції Нової української школи.
З метою приведення харчоблоків у відповідність вимогам законодавства відділом освіти, культури, молоді та спорту Джулинської сільської ради, керівниками закладів освіти та меценатами проводиться покращення матеріально-технічного забезпечення харчоблоків: проведення ремонтних робіт, поновлення столового та кухонного посуду, холодового та технологічного обладнання.
Слід відмітити, що на території Джулинської сільської ради у двох закладах освіти - у Джулинському та Шляхівському ліцеях, одні з найкращих харчоблоків Гайсинського району.
З метою організації належного харчування дітей у всіх закладах освіти розроблені та погоджені перспективні меню, наявна картотека страв, а, головне, всі заклади забезпечені кваліфікованими працівниками, які намагаються щоденно смачно та корисно нагодувати дітей.
Період зимових канікул використовується не для відпочинку працівників, а для підвищення їх кваліфікації, ознайомлення із змінами в чинному законодавстві, обміну досвідом роботи під час нарад та семінарів.
Заступник начальника відділу Державного нагляду за дотриманням
санітарного законодавства Гайсинського районного управління
ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області
Юлія Покотило