A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури і спорту Джулинської сільської ради Гайсинського району Вінницької області
ВОКС

М’якохідські мальовані килими на обласній виставці НКС

Дата: 23.07.2024 21:59
Кількість переглядів: 16

23 липня у виставковій Світлиці ОЦНТ відбулосz відкриття виставки «М’якохідські мальовані килими» як елемента нематеріальної культурної спадщини Джулинської територіальної громади. Мальовниче село М’якохід здавна славилося своїми рукотворними виробами, які були знані не тільки у Бершадському (нині Гайсинському) районі, а й за його межами. В українському сільському інтер'єрі 1920-1970-х роках значного поширення набули мальовані зображення, що наслідували навісні або кріплені до поверхні стіни прикраси. Саме такою окрасою оселі для жителів села М'якохід стали "Мальовані килими". Такі килими формували внутрішній простір оселі, надавали особливого декоративного багатства хатньому інтер'єру.

А все почалося з двох рідних сестер Марії та Ірини Качур. Свою майстерність та секрети "килимового" розпису сестри передали своїй племінниці Валентині Петрівні. Вона знає всі таємниці — як змішати фарбу з клеєм, гарно намалювати та головне — правильно висушити килим, щоб він впродовж років радував свого власника. Майстриня передає свої навички молодому поколінню.

Сучасні вироби презентуються на виставках, аукціонах, благодійних ярмарках, акціях на підтримку ЗСУ, організованих у Джулинській громаді.

Нинішня виставка «М’якохідські мальовані килими» вперше презентується в виставковій Світлиці, її експозиція складається з 12 зразків мальованих килимів.

Запрошуємо познайомитись з мистецтвом мальованого килиму, що до нині побутує в с.М’якохід Джулинської сільської територіальної громади Гайсинського району з 23 липня по 20 серпня 2024 року.

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень