A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури і спорту Джулинської сільської ради Гайсинського району Вінницької області
ВОКС

Інформація про виконання заходів щодо формування культури безпеки життєдіяльності у дітей та учнівської молоді

Дата: 15.11.2023 19:22
Кількість переглядів: 250

На виконання Рекомендацій слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань молоді і спорту на тему: «Шляхи удосконалення діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування та інститутів громадянського суспільства щодо формування культури безпеки життєдіяльності у дітей та молоді в умовах сучасних викликів», що відбулися від 8 вересня 2023 року, відділом освіти, культури і спорту та закладами освіти Джулинської громади здійснюються заходи щодо формування культури безпеки життєдіяльності у дітей та учнівської молоді в умовах повномасштабного збройного вторгнення Російської Федерації.

Завантажити інформацію ВОКС

Відділом освіти, культури і спорту Джулинської сільської ради (далі – ВОКС) видано наказ від 01.05.2023 №100-од «Про затвердження заходів із посилення профілактичної роботи з питань безпеки життєдіяльності учнів закладів загальної середньої освіти», яким зобов’язано керівників закладів забезпечити функціонування «Класів безпеки» для формування в учнів компетентностей щодо збереження здоров’я, знань правил пожежної, мінної безпеки та цивільного захисту, навичок самозахисту з урахуванням потреб учнів з особливими освітніми потребами.     

    У закладах освіти громади проводиться значна робота щодо навчання здобувачів освіти діям у надзвичайних ситуаціях та правилам пожежної безпеки згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях» від 26.06.2013 №444 та наказу МОН України від 10.02.2023 №135 «Деякі питання створення та функціонування класів безпеки у закладах освіти», яким затверджені Рекомендації щодо створення та забезпечення функціонування класів безпеки та Примірний перелік обладнання для класів безпеки у закладах освіти. 

     Відповідно до Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти та Державного стандарту початкової освіти питання щодо безпеки життєдіяльності, цивільного захисту та надання домедичної допомоги інтегровані у зміст таких обов’язкових навчальних предметів: на рівні початкової освіти – «Я досліджую світ»; на рівні базової середньої освіти – «Основи здоров’я»/«Здоров’я, безпека, добробут»; на рівні профільної освіти – «Захист України».

     Сьогодні нагальним є зміна акцентів у формуванні культури безпеки дітей та молоді, дотримання балансу між обов’язковим навчанням дітей та молоді та отриманням ними практичних навичок. Діяльність з формування культури безпеки життєдіяльності у дітей та молоді повинна мати практико-орієнтовний характер. Необхідно посилити увагу до популяризації цих питань, насамперед шляхом проведення регулярних практичних тренінгів, змагань із безпеки життєдіяльності, навчально-тренувальних зборів, імітаційних та рольових ігор.  

      Відповідно до спільного наказу Департаменту гуманітарної політики та Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Вінницької обласної військової адміністрації від 28 грудня 2022 року №473/88, наказом ВОКС від 30.01.2023 №21-од у Джулинській громаді визначено два заклади освіти, які мають статус територіальних базових (опорних) закладів із питань безпеки життєдіяльності та цивільного захисту - Джулинський ліцей та ЗДО «Веселка» с.Джулинка.

      Всього у гімназіях та ліцеях Джулинської громади станом на 01.11.2023 функціонують 7 класів безпеки (у Джулинському та Шляхівському ліцеях, Серединській, Чернятській, Ставківській гімназіях, Тирлівській філії Шляхівського ліцею та навчально-реабілітаційному центрі), в яких організовано заняття з вивчення правил пожежної та мінної безпеки, алгоритмів дій під час отримання сигналу «Увага всім!», а також на випадок виникнення інших надзвичайних ситуацій, проводяться Тижні безпеки дитини та Дні цивільного захисту. В інших закладах освіти створено куточки безпеки.

У Джулинському ліцеї клас безпеки створено наказом від 23.08.2023 №153. Визначено безпекові осередки: електробезпеки; пожежної безпеки; цивільного захисту; мінної безпеки; дорожнього руху; профілактики COVID-19; захисту від впливу небезпечних факторів, викликаних надзвичайними ситуаціями; домедичної допомога. На І поверсі ліцею діє «Куточок безпеки».

  У Серединській гімназії імені В.М.Думанського створено клас безпеки, функціонування якого задіяно в освітньому процесі та направлено на вивчення основних вимог пожежної безпеки та безпеки життєдіяльності в цілому.

  У Чернятській гімназії функціонує клас безпеки інформаційно-просвітницького напрямку. При облаштуванні класу безпеки  передбачено зони перегляду відеоуроків та презентацій; зону пожежної безпеки, зону мінної безпеки, зону безпеки життєдіяльності, зону домедичної допомоги, зону психологічного розвантаження та ігрову зону.

   У Ставківській гімназії також здійснено відкриття класу безпеки, де учні переглянули навчальний фільм «Варто знати кожному» щодо дій у випадку оголошення сигналу «Увага всім» та з’ясували, які види небезпек можуть трапитись у житті.

     

    У закладах освіти громади, у яких не створено класів безпеки, оформлено куточки та стендові експозиції, у класах оформлено куточки «Служби порятунку», «Обережно! Небезпека! Вибухонебезпечні предмети». У навчальних кабінетах наявні куточки безпеки, які містять інформацію про правила поведінки на випадок надзвичайних ситуацій, в момент пожежі або теракту, повідомлення про спеціальні служби екстреної допомоги, куди діти можуть звертатися у разі виникнення неординарної ситуації.

   У кожному закладі дошкільної освіти громади також створені куточки безпеки, які постійно поновлюються дидактичними матеріалами. У Джулинському ЗДО «Веселка» нині тривають роботи щодо облаштування «кімнати безпеки».

    Наказом ВОКС від 02.05.2023 №101-од «Про організацію безпечної життєдіяльності учасників освітнього процесу у 2023 році» зобов’язано до планів роботи закладів освіти внести заходи щодо проведення в квітні-травні та жовтні-листопаді 2023 року Тижня знань з основ безпеки життєдіяльності та щорічно проводити в закладах дошкільної, загальної середньої освіти Місячник цивільного захисту із залученням фахівців галузі цивільного захисту (у період 17 вересня - 17 жовтня). Наказом передбачено звітування щоквартально до 10 числа місяця, наступного за звітним.

       У Джулинському ліцеї, згідно річного плану роботи, останній навчальний тиждень перед канікулами носить назву «Тиждень безпеки дитини». У цей період класними керівниками та вчителями-предметниками проводиться робота щодо профілактики та попередження травматизму здобувачів освіти закладу, створення безпечних умов праці і навчання у закладі, проведення цілеспрямованої профілактичної роботи з населенням щодо профілактики травматизму невиробничого характеру, виховання поважного ставлення до безпеки людини, усвідомлення необхідності вироблення навичок з дотримання правил поведінки в надзвичайних ситуаціях, що виникають при порушенні життєвого процесу в побуті, під час трудової діяльності чи в соціальному середовищі, підняття рівня інформаційно-просвітницької роботи з питань забезпечення безпеки життєдіяльності населення.  

     У Чернятській гімназії у жовтні 2023 року проведено Тиждень безпеки дитини, в рамках якого пройшли найрізноманітніші заходи, основною метою яких було формування в учнів свідомого ставлення до свого життя та здоров’я.

  У жовтні 2023 року у Тернівському ЗДО було проведено Тиждень безпеки, під час якого закріплювалися знання про правила безпеки вдома, на вулиці, в природі, формувалися вміння виконувати елементарну першу допомогу.

     У навчально-реабілітаційному центрі у травні 2023 року було проведено Тиждень пожежної безпеки «Вогонь - наш друг, та не завжди, чекати можна і біди!» Проведено ряд заходів на пожежну тематику: виховні години, вікторини, організовано виставку малюнків «101 Служба порятунку». До Дня пожежника було організовано екскурсію до КУ «Місцева пожежна охорона Джулинської ТГ». До Дня пожежника  у Тернівському ЗДО «Чебурашка» було проведено заняття «З вогнем погані жарти - жартувати з ним не варто», екскурсію-огляд, де діти мали змогу ознайомитися з правилами пожежної безпеки, розширити уявлення про роботу пожежників.

    Також у закладах освіти громади проведено Тиждень безпеки дорожнього руху, у рамках якого проведено рольову гру з учнями 2-3 класів «Пішохідний перехід», виготовлення міні-книжечок «Безпека на дорозі». У Теофілівській філії проводять заходи з безпеки дорожнього руху. Дітям цікава інформаційно-розважальна гра «Азбука доріг». У Тернівській гімназії протягом Тижня  безпеки дорожнього руху «Увага! Діти на дорозі» проведено урок-гру "Безпека на дорозі", вправу "Правила дорожнього руху " та "Чи добре ти знаєш дорожні знаки?" У жовтні 2023 року у Тернівському ЗДО також проведено Тиждень безпеки дорожнього руху. В рамках Тижня проведено рольову гру з вихованцями «Подорож автобусом до дорожних знаків», «Безпечні та небезпечні вулиці та дороги».

    У Шляхіському ЗДО у жовтні 2023 року проведено Тиждень  безпеки «Вогонь - наш друг, вогонь ворог!»

     З метою удосконалення теоретичних знань і практичних навичок в разі виникнення надзвичайних ситуацій, а також виконання законодавчих актів з цивільного захисту та безпеки життєдіяльності щороку в закладах освіти  проводиться День Цивільного захисту.

      У НРЦ у квітні 2023 року провели інформаційну годину «Запобігти, попередити, врятувати - головне завдання цивільного захисту», практичне заняття «Надання першої домедичної допомоги». У Тернівській гімназії у рамках Днів цивільного захисту проведено практичне заняття «Ознайомлення з правилами одягання респіратора і ватно-марлевої пов’язки», проведено медичною сестрою школи практичні заняття «Долікарська допомога при травмах».

      У Березівській філії під час проведення Тижнів безпеки та напередодні весняних, літніх та осінніх канікул для здобувачів освіти були проведені години спілкування «Ти на канікулах марно часу не гай, про правила безпеки пам'ятай», під час яких діти повторювали правила пожежної, мінної безпеки, правила дорожнього руху, правила поведінки з електроприладами, про безпеку в Інтернеті, правила поведінки з незнайомими людьми.

     Державна служба України з надзвичайних ситуацій проводить у закладах освіти інформаційно-роз’яснювальну роботу з учасниками освітнього процесу щодо дій у надзвичайних ситуаціях.

      Серединська гімназія співпрацює з начальником відділу забезпечення заходів пожежно-профілактичної роботи у Гайсинському районі Центру забезпечення діяльності Головного управління ДСНС України у Вінницькій області, підполковником служби цивільного захисту Осадчим Олександром Петровичем, який проводить роз’яснювальну роботу з працівниками закладу, здобувачами освіти щодо необхідності дотримуватися правил безпеки, здійснює інспекцію та надає рекомендації щодо поліпшення роботи закладу з безпеки життєдіяльності.

    У Шляхівському та Джулинському ліцеях, навчально-реабілітаційному центрі, ЗДО «Веселка» с.Джулинка організовано зустрічі із працівниками місцевої пожежної частини, де дітей ознайомили із пожежним автомобілем.

      У рамках проведення тижня безпеки дорожнього руху у Джулинському ліцеї відбулась зустріч із поліцейським офіцером громади – капітаном поліції Поліщуком Владиславом Миколайовичем.

     До Берізкобершадської філії  з профілактичною бесідою «Кібер-небезпека» завітав дільничий офіцер поліції Гайсинського РУП ВП№1 Поліщук Анатолій Анатолійович. Поліцейський роз’яснив учням небезпеку, яку несуть популярні молодіжні угрупування, нагадав правила безпечної поведінки в інтернеті та у повсякденному житті.

Усатюк Мирослава Вікторівна, класний керівник 8 класу,  для учнів школи організувала віртуальну зустріч з пожежником-рятувальником Бадаєм Артемом Олександровичем, випускником Вінницького фахового транспортного коледжу.

Завідувач Берізкобершадським ФАПом Лавренюк Ірина Юріївна зі здобувачами освіти систематично проводить заняття з елементами тренінгу з надання домедичної допомоги постраждалим унаслідок ДТП.

        У Чернятській гімназії організовано зустріч із педагогом, Захисником України Задорожним Вадимом Миколайовичем.

 

      У вересні 2023 року відбулась зустріч дітей НРЦ з працівниками ювенальної поліції. Особливу увагу було приділено правилам дорожнього руху, безпеці дітей на дорозі. У вересні 2023 року відбулась зустріч дітей Тернівського ЗДО з працівниками ювенальної поліції. Особливу увагу було приділено правилам дорожнього руху, безпеці дітей на дорозі.

     Державна служба України з надзвичайних ситуацій спільно з Міністерством освіти і науки України активно проводить розвиток на базі закладів освіти Руху юних рятувальників-пожежних.

       У Серединській гімназії імені В.М.Думанського, Тернівській, Чернятській гімназії, Джулинському ліцеї, Берізкобершадській та Тирлівській філіях діє Рух юних рятувальників-пожежних, які пропагують знання з правил протипожежної безпеки, профілактики дитячого травматизму. Створено дружину юних рятувальників-пожежників «Юні рятувальники» у НРЦ.

      Учні Ставківської гімназії цього року брали участь у V Всеукраїнському конкурсі фото- та відеоробіт у рамках національного проєкту «Безпечна Країна» та отримали сертифікати учасника.

         Варто відзначили важливість партнерської допомоги, що надається в рамках співпраці від фонду ООН ЮНІСЕФ. Вісім шкіл Джулинської громади отримали набори з канцелярським приладдям "Школа в коробці" - 11 боксів, які містять різні шкільні та канцелярські предмети, які легко транспортувати і зберігати, а також зручно використовувати як на уроках, так і під час перебування в укритті.  Педагоги Тернівської, Серединської, М'якохідської, Ставківської, Дяківської, Чернятської гімназій, а також Тирлівської філії Шляхівського ліцею та Джулинського ліцею зможуть урізноманітнити навчання для учнів початкових класів.

       У закладах освіти Джулинської громади у січні 2023 року встановили “тривожні” кнопки. Цим технічним пристроєм обладнали Джулинський і Шляхівський опорні ліцеї та Джулинський дитячий садок. Сигнал про спрацювання кнопки надходить на пульт централізованого спостереження Управління поліції охорони. Основна мета встановлення тривожних кнопок — підвищити безпеку педагогів та учнів. Нині відділом освіти, культури і спорту укладено угоду з Управлінням поліції охорони щодо забезпеченням технічними засобами ще 10 закладів освіти громади: 9 шкіл та Шляхівського ЗДО.

        Нині на державному рівні розроблено нормативні документи з питань безпеки освітнього середовища. Зокрема, Міністерство внутрішніх справ України спільно з Міністерством освіти і науки України, Національною поліцією, Державною службою України з надзвичайних ситуацій у рамках загальнонаціонального проєкту «Безпечна країна» ініціювало та розпочало реалізацію експериментального проєкту «Спеціаліст із безпеки в освітньому середовищі» задля забезпечення співпраці на засадах партнерства поліцейських, рятувальників, працівників органів місцевого самоврядування, закладів освіти з метою створення належного рівня безпеки в освітньому середовищі, запобігання, раннього виявлення, припинення та усунення негативних явищ та їхніх шкідливих наслідків щодо безпеки учнів (відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про реалізацію експериментального проєкту «Спеціаліст із безпеки в освітньому середовищі» від 15.08.2023 № 867).

      За рекомендаціями парламентських слухань до 1 березня 2024 року МОН України рекомендовано розробити та затвердити Стратегію формування безпеки життєдіяльності дітей та молоді; до 1 червня 2024 року розробити з урахуванням положень Стратегії формування безпеки життєдіяльності дітей та молоді та внести на розгляд Верховної Ради України проєкт Закону України про внесення змін до Кодексу цивільного захисту України щодо формування культури безпеки життєдіяльності дітей та молоді;

              Враховуючи вищезазначене, р е к о м е н д уємо:

 

1. Відділу освіти, культури і спорту сільської ради:

 1) розробити План заходів щодо реалізації напрямів Стратегії формування безпеки життєдіяльності дітей та молоді.

До 01.09.2024

2) забезпечити координацію дій закладів освіти з місцевими підрозділами Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Національної поліції охорони, медичних закладів, громадських об’єднань з реалізації державної політики щодо формування культури безпеки життєдіяльності дітей та молоді на місцевому рівні;

3) забезпечити включення до місцевих програм заходів, спрямованих на формування культури безпеки життєдіяльності дітей та молоді;

4) сприяти підтримці за рахунок коштів місцевих бюджетів молодіжних проєктів, інших заходів, спрямованих на формування у дітей та молоді практичних навичок з культури безпеки життєдіяльності;

5) сприяти наданню фінансової та організаційної допомоги у проведенні масових спортивних заходів для дітей та молоді, спрямованих на популяризацію здорового способу життя;

6) сприяти організації та проведенню молодіжними та дитячими громадськими об’єднаннями, які здійснюють діяльність у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності, регулярних практичних заходів і тренінгів з формування у дітей та молоді культури безпеки життєдіяльності;

7) забезпечити підтримку молодіжних проєктів, інших заходів, спрямованих на формування у дітей та молоді практичних навичок з культури безпеки життєдіяльності.

2. Комунальному закладу «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Джулинської сільської ради:

1) забезпечити використання методичних, науково-популярних та спеціалізованих видань, публікацій, відеоматеріалів щодо популяризації здорового та безпечного способу життя, запобігання дитячому травматизму, насамперед у дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, для вчителів, вихователів закладів освіти, керівників гуртків, факультативів, курсів з безпеки життєдіяльності з акцентом на оприлюднення відповідних матеріалів на час дії воєнного стану на вебсайтах закладів освіти та у соціальних мережах;

2) організувати здійснення моніторингу поведінки дітей та молоді у надзвичайних ситуаціях, а також проведення соціологічних досліджень на тему: «Орієнтири безпеки життєдіяльності та цивільного захисту»;

3) сприяти налагодженню співпраці закладів освіти з громадськими об’єднаннями з питань безпеки життєдіяльності та цивільного захисту дітей і учнівської молоді, презентації їхньої діяльності під час виховних годин та в інших формах роботи;

4) забезпечити вивчення та поширення кращого досвіду щодо формування культури безпеки дітей та молоді, запобігання дитячому травматизму, розвитку навичок безпеки життєдіяльності у дітей та молоді через систему позашкільної та неформальної освіти, сприяти розширенню співробітництва молодіжних та дитячих громадських об’єднань у цій сфері з міжнародними партнерами.

3. Керівникам закладів загальної середньої та дошкільної освіти:

1) забезпечити у закладах освіти вжиття заходів для популяризації культури безпеки життєдіяльності дітей та молоді;

2) дотримуватися при створенні та функціонуванні класів безпеки вимог наказу МОН України від 10.02.2023 №135 «Деякі питання створення та функціонування класів безпеки у закладах освіти», яким затверджені Рекомендації щодо створення та забезпечення функціонування класів безпеки та Примірний перелік обладнання для класів безпеки у закладах освіти;

3) забезпечити посилення компоненту з набуття практичних умінь та навичок щодо дій у надзвичайних ситуаціях, налагодження дієвого партнерства з підрозділами Державної служби України з надзвичайних ситуацій, інститутами громадянського суспільства;

4) сприяти використанню педагогами матеріалів вебпорталу дитячої безпеки, радіо- і телепередач з питань безпеки життєдіяльності для дітей та молоді, відеоматеріалів, у тому числі анімаційних, адаптованих для відповідних вікових категорій, що поширені на відеохостингах, зокрема YouTube, у соціальних мережах/месенджерах;

5) забезпечити збільшення в закладах загальної середньої освіти кількості гуртків, факультативів, курсів з цивільного захисту, безпеки життєдіяльності та рятувальної справи, надання домедичної допомоги за вибором здобувача освіти, набуттю дітьми практичних навичок щодо дій у надзвичайних ситуаціях у гуртках «Юний рятувальник», «Школа безпеки», «Сокіл-Джура», дружинах юних рятувальників-пожежних, із залученням до такої роботи учасників бойових дій, працівників Державної служби України з надзвичайних ситуацій, представників громадських об’єднань;

6) забезпечити впровадження програм психологічної підтримки для дітей та молоді, з метою профілактики алкогольної, тютюнової, наркотичної залежності.

 

    


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень