A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури і спорту Джулинської сільської ради Гайсинського району Вінницької області
ВОКС

Учнівська рада Джулинської громади відвідала музей Миколи Леонтовича

Дата: 13.12.2022 17:04
Кількість переглядів: 53

На 145-річний ювілей до Миколи Леонтовича у Марківку завітала сьогодні Учнівська рада Джулинської громади. Там відбулися заходи до дня народження українського композитора, хорового диригента, педагога, фольклориста, автора знаменитого "Щедрика". Його життя – приклад самовідданого служіння Україні, справі відродження української культури, зокрема, хорового мистецтва. А музей Леонтовича – дім легендарної мелодії, яка стала символом Різдва у всьому світі.

Діти, лідери учнівського самоврядування шкіл громади, разом із координатором Ларисою Заміхорою, педагогом Серединського ліцею Іванною Бабій та медсестрою Джулинського ліцею Альоною Пончик, взяли участь в урочистостях, які відбулися на меморіальному комплексі - місці поховання композитора. Разом із керівництвом та представниками Теплицької громади вшанували пам'ять талановитого земляка хвилиною мовчання та покладанням квітів.

Пізнавальною була екскурсія до оновленого музею Миколи Леонтовича. Нас гостинно зустріли директор Ольга Прокопенко та екскурсовод Галина Уманець.

Діти з цікавістю слухали розповідь про геніального земляка, який народився 13 грудня 1877 року в с. Селевинці, присілку с.Монастирок Брацлавського повіту на Поділлі (нині Немирівського району на Вінниччині) у родині сільського священика. Його роки навчання пройшли у підготовчому класі Немирівської гімназії, Шаргородському духовному училищі та Кам’янець-Подільській духовній семінарії, де вивченню хорової музики і співу відводилося важливе місце. Після закінчення семінарії Микола Дмитрович працював у Чукiвськiй двокласній школі: викладав хоровий спів, географію та арифметику. Згодом у Тиврівському духовному училищі (у цей період композитор одружився з Клавдією Ферапонтівною Жовткевич), Вінницькій церковно-вчительській школі, де завершив роботу над «Другою збіркою пісень з Поділля», працював вчителем музики у залізничній школі Гришино (нині м. Красноармійськ) на Донбасі, викладачем співів у Тульчинському єпархіальному жіночому училищі. Це був час композиторської зрілості і великих творчих звершень Леонтовича, у цей період у доробку композитора з’явився геніальний «Щедрик».

23 січня 1921 року у батьківській хаті в с. Марківка від руки вбивці він передчасно трагічно загинув. Йому було тільки 43 роки.

Руслана Руденко,

начальник відділу освіти, культури і спорту

Джулинської сільської ради


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень