A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури і спорту Джулинської сільської ради Гайсинського району Вінницької області
ВОКС

Відбулася краєзнавча конференція на тему “Голодомор на Поділлі: дослідження, документи, оцінка” до 90-их роковин Голодомору 1932-1933 років.

Дата: 10.11.2022 21:21
Кількість переглядів: 67

10 листопада 2022 року у Шляхівському ліцеї відбулася краєзнавча конференція на тему “Голодомор на Поділлі: дослідження, документи, оцінка” до 90-их роковин Голодомору 1932-1933 років. Заклад освіти зустрів учасників презентацією візитівки «Школа – наш дім». Усім учасникам заходу було прикріплено синьо-жовті колоски, як символи нескореності Українського народу.

 

Людмила Кравець, директор Шляхівського ліцею, відкрила конференцію та звернулася до присутніх з побажанням пам’ятати історію свого народу і те, що пережили українці у ті далекі роки, не бути байдужими у житті.

У роботі краєзнавчо-дослідницької конференції брала активну участь Руслана Руденко, начальник відділу освіти, культури і спорту Джулинської сільської ради. Звертаючись до юних пошуковців, педагог наголосила на вагомості проведених досліджень історії Поділля та запропонувала створити електронну версію Книги пам’яті жертв Голодомору сіл Джулинської територіальної громади, зібравши усі напрацювання дітей та педагогів. З увагою юні патріоти слухали спогади про родину Кравців, яку теж чорним крилом торкнувся Голодомор.

Учитель історії Олена Хахалина у вступному слові згадала славетного земляка, професора Іллю Гавриловича Шульгу, який самовіддано працював над збереженням і поширенням правди про Голодомор, а також презентувала тематичну добірку книг. Учні Шляхівського ліцею разом з учителькою представили дослідницький матеріал та зуміли відтворити атмосферу тогочасного лиха, згадавши причини та наслідки геноциду. Змістовними були виступи Дениса Бойка, Оксани Ніколаєнко, Юлії Мовчун. А наймолодший учасник заходу Ярослав Воротило запалив свічку Пам'яті та поділився спогадами своєї родини.

Учителі історії та учні закладів освіти: Григорій Костюк і Ольга Петріянчук (Джулинського ліцею), Людмила Пугач і Владислав Волощук (Тернівського ліцею), Олена Сіренко і Анастасія Мирончук (Чернятського ліцею), Вероніка Вудвуд і Аліна Герун (Ставківської гімназії) презентували власні напрацювання з теми та спогади очевидців сіл Джулинської громади. Виступи дітей супроводжувалися відеорядами, які підсилювали атмосферу, що панувала у залі конференції.

Як підсумок науково-практичної частини роботи, на пропозицію керівника мо вчителів історії і правознавства Олени Сіренко, було створено карту Пам'яті з виготовлених квіток-незабудок, які є символами нагадування про тих, кого вже немає з нами поруч, кого забрав лихий Голодомор…На продовження тематичних заходів презентовано виставку дитячих малюнків на тему “Голодомор очима дітей”. Завершився тематично-методичний день учителів історії у зразковому музеї с. Шляхова. Директор закладу Людмила Кравець та керівник музею Олена Хахалина розкрили питання Голодомору біля експозиції “Жнива Скорботи”. Учитель історії Джулинського ліцею, інспектор ВОКС, Лариса Заміхора поділилася спогадами про написання книги Пам'яті с.Джулинка і прочитала авторську поему з історії її роду “Дай, матусю, їсти …” Яна Малкіна, учитель початкових класів ліцею, підсилила хвилюючу атмосферу, виконавши пісню “Свіча” спільно з учителем музичного мистецтва Олександром Толкачовим.

Ми маємо пам'ятати про усі лихоліття, які випали на долю України, щоб стати сильнішими і згуртованішими. Руслана Руденко закликала всіх присутніх пом'янути жертв невинно убієнних у період Голодомору 1932-1933 років, запаливши Свічку Пам'яті 26 листопада.Учасники конференції мали змогу також побувати у народознавчій кімнаті закладу освіти.

Щиро дякуємо педагогічному, учнівському та батьківському колективам за підготовку і проведення краєзнавчої конференції до 90-их роковин Голодомору 1932 - 1933 років.

Олена Сіренко, керівник секції учителів

історії і права ЗЗСО Джулинської ТГ


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень