A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури і спорту Джулинської сільської ради Гайсинського району Вінницької області
ВОКС

ВОКС Джулинської громади - спікер наради Регіонального офісу "U-LEAD з Європою"

Дата: 16.09.2022 09:42
Кількість переглядів: 40

16 вересня Джулинська громада ділилася досвідом облаштування укриттів у закладах освіти. Начальник відділу освіти, культури і спорту Руслана Руденко була спікером інформаційної сесії Регіонального офісу "U-LEAD з Європою", організованої для керівників та спеціалістів органів управлінь освітою та керівників закладів освіти області.

Мова йшла про інструменти залучення ресурсів для облаштування укриттів у закладах освіти громади. Зокрема, начальник відділу освіти акцентувала увагу на тому, що 2022/2023 н.р. розпочинаємо в умовах воєнного стану, коли 230 закладів освіти в Україні знищені повністю, з них 129 – заклади загальної середньої освіти. Наразі зберігається потенційна загроза ракетних ударів, вкрай важливим залишаються питання  створення умов для проведення освітнього процесу в частині забезпечення фондом захисних споруд цивільного захисту.

      На засіданні виконавчого комітету Джулинської сільської ради, яке відбулося 18 серпня, розглядали питання щодо підготовки закладів освіти громади до роботи у новому 2022/2023 навчальному році. На виконання доручення Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля від 10.06.2022 №14529/0/1-22, розпорядження голови Джулинської сільської ради від 11.08.2022 №109 «Про створення комісії з перевірки стану готовності закладів освіти до роботи у новому 2022/2023 н.р. та споруд цивільного захисту закладів освіти» відділом освіти, культури і спорту Джулинської сільської ради проведена робота щодо перевірки стану споруд цивільного захисту закладів освіти. 

    Видано накази  від 14.06.2022 №101 «Про створення комісії з перевірки стану готовності споруд цивільного захисту (сховищ, споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів) закладів освіти Джулинської сільської ради»,  від 12.08.2022 №129 «Про перевірку стану готовності закладів освіти до роботи у новому 2022/2023 н.р. та споруд цивільного захисту закладів освіти».

    7 липня 2022 року комісія ВОКС із залученням представника Бершадського районного сектору головного управління ДСНС України у Вінницькій області провела обстеження укриттів закладів освіти. За результатами обстеження керівникам закладів надано рекомендації щодо здійснення заходів щодо підготовки споруд цивільного захисту та встановлено термін виконання робіт - до 10 серпня 2022 року.

      Централізовано закуплено будівельні матеріали та проводилися ремонтно-будівельні роботи щодо приведення споруд цивільного захисту в стан готовності до використання, придбано медикаменти, контейнери для зберігання продуктів харчування, ліхтарики.

       16 та 17 серпня у Джулинській громаді проведено остаточний огляд споруд цивільного захисту до роботи у новому 2022/2023 навчальному році із залученням представників Бершадського районного сектору головного управління ДСНС України у Вінницькій області, Держпродспоживслужби та Національної поліції. Членами комісії підписано акти оцінки об’єкта (будівлі, споруди, приміщення) щодо можливості його використання для укриття учасників освітнього процесу та акти готовності шкіл до роботи у новому 2022/2023 навчальному році. 

      Сільською радою виділено кошти для проведення поточних ремонтів найпростіших укриттів у тих школах громади, де є підвальні приміщення. Відділом освіти, культури і спорту закуплено ремонтні матеріали, біотуалети, спеціальні багатофункціональні ліхтарики, контейнери для зберігання продуктів харчування, а також аптечки. Входи та виходи усіх укриттів облаштовано металевими екранами. Наявні вхідні таблички та вказівники руху. Зовнішні вікна захисних споруд облаштовано захисними мішками із піском.

      У Джулинському ліцеї в укритті проведено поточний ремонт приміщень, покращено стан освітлення, забезпечено Vi-Fi, наявна пожежна сигналізація та пожежний щит із необхідним обладнанням. Облаштовано внутрішній туалет, каналізацію та підведено воду у підвалі. Створено освітнє середовище: оформлено стіни яскравими кольоровими малюнками, розміщено шкільні дошки, парти, стільці, розподілено місця для перебування різних класів у період повітряної тривоги.

      У Шляхівському ліцеї облаштовано внутрішню вбиральну, примусову вентиляцію, встановлено насос для відкачування каналізаційних стоків, виготовлено дерев'яну конструкцію для запасного виходу, підведено воду. Наявна пожежна сигналізація, пожежний щит.  Укриття має два виходи. 

     У М'якохідській гімназії наявне протирадіаційне укриття, яке рекомендовано використовувати як найпростіше укриття. Тут здійнено поточний ремонт: побілено стіни, засипано піском підлогу, пофарбовано колони та розфарбовано стіни. Створено освітнє середовище, облаштовано вбиральню із вмонтованими біотуалетами, зроблено освітлення.

      У Берізкобершадській філії Джулинського ліцею облаштовано декілька приміщень для навчання учнів, туалетне приміщення із біотуалетом, примусову вентиляцію, підведено Vi-Fi, радіоточку. Створено освітнє середовище, розмальовано стіни кольоровими тематичними малюнками. Виготовлено стенд, де розміщено інструкції, пам'ятки та списки учнів.  

     У Тирлівській філії Шляхівського ліцею наявне велике внутрішнє укриття, яке має перехід до їдальні та кухні закладу. Тут облаштовано внутрішню вбиральню із біотуалетом, створено освітнє середовище, відпочинкову зону для учнів початкової школи. Працівниками закладу здійснено ремонт стін: їх поштукатурено та побілено. Наявний пожежний щит із відповідним обладнанням. 

     У Чернятській школі найпростіше укриття приведено до вимог: поштукатурено стіни, відремонтовано підлогу, змінено конструкцію водопровідних труб. Створено освітнє середовище. Облаштовано вбиральню та кімнату для харчування та відпочинку. Вхідні двері оббиті металевими екранами.  

    У Серединському ліцеї укриття може вміщувати лише частину учнів та працівників закладу. Тут також облаштовано внутрішню вбиральню з біотуалетом, примусову вентиляцію, лавочки для дітей. Укриття облаштоване пожежною сигналізацією. 

    У Дяківській гімназії захисна споруда - погрібне приміщення, розміщене на території закладу. Побілено, відремонтовано вхід, облаштовано вбиральню з біотуалетом, створено освітнє середовище, розміщено аптечки, засоби пожежного захисту. Забезпечено бутильованою водою.

    У Джулинському навчально-реабілітаційному центрі захисна споруда розміщена на території корпусу їдальні у погребному приміщенні. У ній облаштовано внутрішню вбиральню із біотуалетом, підведено водогін з питною водою від приміщення кухні. Облаштовано спальні місця. Наявний пожежний щит. Вхідні двері оббито захисним екраном.

      У Джулинському ЗДО, інклюзивно-ресурсному центрі, дитячій школі мистецтв також облаштовано найпростіші укриття. Побілено стіни, облаштовано вбиральні із біотуалетами, спальні місця та ігрові зони. Наявні місця з аптечками, бутильованою водою та контейнерами для харчових продуктів. 

     Інші заклади освіти громади, які не мають власних укриттів, у вересні 2022 року будуть укладати договір із приватним сектором або закладами медицини. 

   


« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень